Opinie o Nas
Waluty

Darmowa dostawa już

od 300,00

Newsletter
Zapisz się do Newslettera, aby otrzymać 5% zniżki na pierwsze zakupy!
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Olej z czarnuszki - naturalny sposób na alergię
Olej z czarnuszki - naturalny sposób na alergię

Olej z czarnuszki na alergię

Medycyna naturalna, wykorzystująca od dawnych czasów wiele zróżnicowanych ziół, była niegdyś jedynym sposobem na radzenie sobie ze schorzeniami trapiącymi społeczeństwo. Dziś, mimo iż medycyna dokonała skoku jakościowego, pradawne rośliny równie często są wykorzystywane w terapiach leczniczych w kontekście wielu różnych chorób. Jedną z roślin wracający do łask jest występująca na polskich łąkach czarnuszka Nigella sativa, określana także jako czarny kmin. Pomaga ona na w zwalczaniu wielu różnych dolegliwości, związanych z funkcjonowaniem organów wewnętrznych. Czarnuszka w formie oleju jest także stosowana jako remedium na alergie, redukując przykre objawy kataru siennego, astmy czy podrażnienia delikatnych śluzówek. Przedstawiamy charakterystykę czarnuszki i wyróżniamy jej najważniejsze właściwości.

Charakterystyka alergii i jej przyczyny

Alergia to nadmierna, przesadna wręcz, reakcja organizmu na zewnętrzne bodźce określane alergenami. Układ odpornościowy, przygotowany do walki ze szkodliwymi patogenami, nieprawidłowo rozpoznaje przeciwnika i uruchamia szereg reakcji obronnych. Organizm "nie ma czasu", aby rozpoznać wroga i zdecydować, czy w tej konkretnej sytuacji podjęcie kontrataku jest dobrym pomysłem. Robi to niejako automatycznie, co zaś wpływa na szereg nieprzyjemnych doznań, związanych z puchnięciem śluzówki, pojawieniem się łez czy wystąpienia irytującego swędzenia skóry.

Wśród przyczyn alergii upatruje się aspektów genetycznych, środowiskowych i zdrowotnych. Większe zanieczyszczenie środowiska, uwarunkowania genetyczne, osłabiona odporność czy nadmierny stres mogą wpływać na nasilenie się jej objawów.

Cztery rodzaje alergii

Organizm, który został wystawiony na działanie alergenu, reaguje gwałtownie wytwarzając szereg przeciwciał obronnych. Następuje wzmożona produkcja immunoglobulin, a niektóre limfocyty występujące w organizmie człowieka pobudzane są do działania. Mechanizm ten dotyczy każdego typu alergii.

Pośród nich możemy wyróżnić cztery główne rodzaje reakcji alergicznych, wyodrębnionych ze względu na sposób przenikania alergenu do ciała człowieka.

  • Alergia pokarmowa to uczulenie na konkretne składniki pokarmowe, takie jak gluten, laktozę czy cytrusy. Nadwrażliwość na konkretny pokarm emanuje się nudnościami, wymiotami, wypryskami skórnymi czy złym ogólnym samopoczuciem. Niekiedy może wystąpić bardzo niebezpieczny wstrząs anafilaktyczny, który stanowi bezpośrednie zagrożenie dla życia człowieka.
  • Drugim rodzajem alergii jest ta o charakterze kontaktowym. alergik odczuwa niekorzystne reakcje organizmu po bezpośrednim styku skóry z alergenem. Swędzenie czy pieczenie może pojawić się natychmiast po kontakcie, bądź wystąpić z opóźnieniem. Szczególnie w tym drugim przypadku alergia jest ciężka do rozpoznania: może bowiem upłynąć wiele godzin, zanim organizm zacznie emanować swoją nadwrażliwość w postaci np. wykwitów skórnych.
  • Trzeci typ to alergie lekowe, które nierzadko wiąże się z zastrzykami, określając je również alergiami iniekcyjnymi. To bardzo niebezpieczny rodzaj nadwrażliwości, który jest związany z alergią na konkretne leki. W skrajnych przypadkach przyjęcie określonych substancji leczniczych może zakończyć się śmiercią pacjenta.
  • Alergie wziewne to ostatni, zwykle sezonowy rodzaj nadwrażliwości na cząstki znajdujące się w powietrzu. W niektórych przypadkach alergia może mieć charakter stały i uciążliwy, np. w kontekście nadwrażliwości na sierść zwierząt.

Pozytywny wpływ ziół na leczenie i zapobieganie alergii

Nic dziwnego, iż alergicy coraz częściej sięgają po naturalne substytuty antyalergicznych lekarstw, które mają na celu zniwelowanie przykrych skutków nadwrażliwości. Naturoterapia za pomocą ziół może przynieść podobne skutki, jak w przypadku wykorzystania syntetycznych preparatów medycznych. Zioła redukują wydzielanie histaminy, odpowiedzialnej za najbardziej nieprzyjemne skutki alergii. Niektóre rośliny mogą być stosowane w formie okładów, wcierek czy filtrów, dzięki czemu redukują przykre skutki podrażnienia skóry.

Z kolei wyciągi ziół spożywane doustnie zabezpieczają ściany żołądka, zmniejszają zaczerwienienie i "naoliwiają" drogi pokarmowe. Jedną z roślin wykorzystywaną do tych celów jest właśnie czarnuszka, którą stosuje się przede wszystkim w postaci oleju. Wartościowy olejek stosuje się w przypadku występowania zmian skórnych, wywołanych odczynami alergicznymi. Tłusty filtr delikatnie nawilża i zabezpiecza uszkodzony naskórek, zapobiegając dalszej degeneracji tkanki wywołanej przez reakcję organizmu w odpowiedzi na kontakt z alergenem.

W kuracji antyalergicznej olej z czarnuszki można przyjmować także w formie wziewnej, a także stosować jako preparat przyjmowany doustnie. Naturalne składniki chemiczne zawarte w czarnuszce niwelują nadmiar mediatorów zapalnych, wobec czego reakcja ciała na alergen jest znacznie łagodniejsza.

Charakterystyka oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki to znany od czasów starożytnych lepki, cierpki płyn, wykazujący silne działanie hipoglikemiczne. Olejek oddziałuje przeciwbólowo i redukcyjnie na pojawiające się stany zapalne. Czarnuszka znakomicie wpływa na trawienie i prawidłową pracę żołądka, ułatwiając wypróżnianie się. Olej, według doniesień przede wszystkim ludowych, ma działać przeciwnowotworowo i odkażająco. Z przekazów medycyny naturalnej wynika, iż jest to substancja lecznicza, która może być stosowana w przypadku wielu chorób przewlekłych. 

Olej pozyskiwany z nasion czarnuszki składa się w niemal 90% ze zdrowych kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego, wspomagających procesy odchudzania. Kwas linolowy, zawarty w czarnuszce, wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe. Bogaty wachlarz olejków eterycznych, takich jak karwon czy tymochinon, wpływa na zmniejszenie się objawów alergicznych, w przypadku nadwrażliwości na cząstki przyjmowane wziewnie.

Olej z czarnuszki naturalnie buduje siłę organizmu - to za sprawą pełnej gamy aminokwasów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ciała człowieka.

  • Olej z czarnuszki wpływa na ograniczenie występowania niekorzystnych zmian alergicznych, zarówno na skórze, jak i na błonach śluzowych.
  • Czarnuszka jest naturalnym nasionem, rosnącym także w Polsce. Docenia się ją za walory smakowe, wspomagające i lecznicze.
  • Olejek czarnuszki jest produktem bezpiecznym, nie wywołującym negatywnych skutków ubocznych w wyniku stosowania.
  • Oprócz aminokwasów, lipidów i alkaloidów olejek z nasion czarnuszki posiada dużą ilość witamin i minerałów, m.in. witaminy z grupy B, cynk, selen i żelazo.

Właściwości antyalergiczne oleju z czarnuszki

Czarnuszka redukuje objawy alergiczne, niwelując zatory w nosie i redukując wydzielanie się dużych ilości śluzu w górnych drogach oddechowych. Wyniki badań przytoczone w pracy M. Borusiewicz i Z. Janeczko pt. Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, wskazały, że w czasie dwutygodniowej terapii zaobserwowano skuteczne działanie czarnuszki, która bardzo dobrze rokuje w kontekście kolejnych badań.

Według naukowców Katedry i Zakładu Biologii i Botaniki Farmaceutycznej w Gdańskim Uniwersytecie Medycznym czarnuszka siewna znacząco wpływa na redukowanie objawów alergii, przede wszystkim emanującej się poprzez zapalenie błon śluzowych w nosie i gardle. Olej z czarnuszki zmniejsza występowanie ataków alergicznych, związanych m.in. z intensywnym kichaniem czy łzawieniem.

Co ważne, stosowanie oleju z czarnuszki nie powoduje żadnych negatywnych skutków ubocznych. Jak wskazuje Adrian Jurewicz z portalu Medonet, nie przeprowadzono jeszcze dostatecznej liczby badań w tym kierunku. Co więcej, niedługie stosowanie oleju, np. przez 3 miesiące, nie wiąże się z żadnymi zbadanymi skutkami ubocznymi. To przełomowy wniosek, który pozwala sądzić, że "czarny kmin" może być skutecznym preparatem bezpośrednio redukującym zmiany alergiczne. W przypadku stosowania syntetycznych leków alergik prawie zawsze musi się konfrontować z mniej lub bardziej uciążliwymi skutkami ubocznymi.

Zastosowanie i skuteczność oleju z czarnuszki w przypadku zmian skórnych o podłożu alergicznym

Czarnuszka ze względu na wysoką zawartość tymochinonu i nigellonu działa zabójczo na wolne rodniki, redukując powstawanie stanów zapalnych. Olejek czarnuszki wpływa na zmniejszenie wydzielania ilości histamin, które są odpowiedzialne za nieprzyjemne reakcje alergiczne, m.in. uwydatniające się na skórze. Składniki aktywne oleju łagodzą skórę, odżywiają ją i zabezpieczają przed uszkodzeniami. Bogata zawartość witamin i minerałów w oleju z czarnuszki wpływa całościowo na poprawę stanu zdrowia człowieka, w tym funkcjonowania jego skóry.

Zastosowanie i skuteczność oleju z czarnuszki w przypadku astmy

Olejki eteryczne zawarte w oleju czarnuszkowym hamują kurczliwość górnych dróg oddechowych, a w szczególności tchawicy. Inne substancje, naturalnie rozpuszczone w lepkim płynie z czarnuszki, obkurczają podrażnioną śluzówkę, przyczyniając się do zmniejszenia objawów astmy. Ekstrakty czarnuszkowe zmniejszają obecność wydzielin, przyczyniając się tym samym do łatwiejszego oddychania pacjenta. Olej z czarnuszki działa przeciwzapalnie hamując syntezę prostaglandyny, która wpływa na tworzenie się niekorzystnych reakcji alergicznych dróg oddechowych.

Jak przebiega kuracja antyalergiczna olejem z czarnuszki?

Najlepsze efekty alergik uzyskuje po około dwóch tygodniach systematycznego stosowania preparatu olejnego. Pierwsze efekty zauważalne są natychmiast, inne zaś ujawniają się z czasem. Najefektywniejsze działanie antyalergiczne oleju z czarnuszki wykazuje inhalacja oraz przyjmowanie doustne. W zależności od potrzeb i problemów, z jakimi przyszło nam się zmagać, możemy zastosować jeden z wybranych sposób na jego przyjmowanie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaimplementować oba wymienione sposoby na poradzenie sobie z alergią - w szczególności, gdy mocno ona ogranicza możliwość swobodnego funkcjonowania.

Możemy zatem zastosować:

  • Napar do inhalacji. Łyżeczkę oleju z czarnuszki dodajemy do półmiska, całość zalewamy ciepłą wodą (ok. 70 st.). Ciecz nie może być wrząca, gdyż czarnuszka wówczas traci swoje dobroczynne właściwości. Pochylamy się z ręcznikiem nałożonym na głowę nad półmiskiem i dokonujemy głębokiej inhalacji. Najlepiej powtarzać czynność przez kilkanaście minut, do trzech razy na dobę.
  • Olej spożywany doustnie. Jedną łyżeczkę oleju dziennie można spożywać bezpośrednio, bądź pijąc ją w formie syropku. Jeśli smak czarnuszki jest czymś, co nas zdecydowanie odrzuca, możemy dodać do niewielkiej ilości olejku wodę z cukrem lub miód. Alternatywą jest dodanie małej dawki oleju do przestudzonej herbaty.
  • Olej z czarnuszki jako maść na skórę. Stosuje się ją miejscowo w obszarach najbardziej narażonych na zmiany alergiczne. Jest to przede wszystkim twarz, ręce i klatka piersiowa. Niewielką ilość oleju należy kolistymi ruchami rozsmarować na skórze i pozostawić kilkanaście minut do wchłonięcia. Olej można także wsmarowywać we włosy. Czynność należy powtarzać dwa razy dziennie, w okresach wzmożonej wrażliwości na alergeny.

Bezpieczeństwo stosowania oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki to jedna z bezpieczniejszych substancji spożywczych, dostępnych w powszechnym obiegu. Tłoczony płyn z nasion rośliny jest nieszkodliwy i może być wykorzystywany przez osoby zmagające się z wieloma różnymi jednostkami chorobowymi. Wartość graniczna jednorazowo spożytego oleju to ok. 1000 ml, wobec czego oleju nieświadomie nie da się przedawkować.

W przeciwieństwie do leków przeciwhistaminowych lub sterydowych, antyalergiczny olej czarnuszkowy nie wywołuje reakcji ubocznych organizmu. Po spożyciu kilku łyżek oleju możemy bezpiecznie prowadzić pojazd mechaniczny, czy wykonywać skomplikowane zadania w pracy. Preparat z nasion czarnuszki może być podawany także dzieciom, co jest szczególnie istotne w kontekście przeciwdziałania pierwszym objawom alergicznym młodego organizmu.

Jaki rodzaj oleju z czarnuszki stosować najlepiej na alergię?

Najlepszy na alergię będzie olej bardzo intensywny, wytworzony z rodzimych nasion czarnuszki siewnej. Ważne, aby lepki płyn został wyprodukowany za pomocą tłoczenia na zimno - wówczas olej zachowuje swoje dobroczynne właściwości antyalergiczne. Zwróćmy uwagę na butelkę: najlepiej, by była ona wykonana z ciemnego szkła, które ogranicza przenikanie promieni słonecznych do wnętrza. Olej z czarnuszki podlega naturalnemu procesowi osiadania, wobec czego z czasem na dnie butelki pojawia się osad, a sam płyn staje się coraz jaśniejszy. Nie jest to proces wpływający na degradację prozdrowotnych właściwości substancji. Jeśli jednak chcemy ograniczyć to zjawisko, wybierajmy oleje przelewane do mniejszych opakowań - z takich łatwiej także dawkować niewielkie ilości płynu.

  • Najlepszą jakością charakteryzuje się olej zimnotłoczony.
  • Zwróćmy uwagę na datę przydatności do spożycia oraz sposób, w jaki produkt był przechowywany w sklepie lub na magazynie.
  • Czarnuszka pochodząca z polskich pól nie wymaga długotrwałego transportu, jak ma to miejsce w roślinach sprowadzanych z innych rejonów świata. Im krótsza droga do konsumenta, tym lepiej.

Jak przechowywać olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki powinniśmy przechowywać w suchym, zaciemnionym i zimnym miejscu. Po każdorazowym nalaniu z buteleczki zamykajmy ją szczelnie, mocno dokręcając nakrętkę. Olej źle znosi długotrwałą ekspozycję na światło słoneczne, o czym powinniśmy pamiętać zabierając preparat w podróż. Olej z czarnuszki powinien być przechowywany w lodówce, gdyż wtedy zachowuje on swoje najlepsze walory lecznicze. Jeśli mamy zamiar podróżować z olejem, wyposażmy się w poręczną torbę termiczną, która zabezpieczy produkt przed zbyt wysoką temperaturą.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl