Darmowa dostawa już
od 199.00 zł


Witamina C - Kwas L-askorbinowy - 1kg





Opis
Kwas L-askorbinowy
Gatunek: CZDA (czysty do analizy)
Wzór chemiczny: C6H8O6.
Gatunek: czysty do analizy.
Numer CAS: 50-81-7.
Numer WE: 200-066-2.
Forma: ciało stałe.
Kolor: biały.
Zapach: bez zapachu.
pH: około 2,2 – 2,5 (50 g/l H2O, 20°C).
Importer: STANLAB Lublin
Masa netto: 1kg
Opakowanie: Pojemnik farmaceutyczny z plombą gwarancyjną.
Witamina C – Kwas L-askorbinowy
Kwas askorbinowy (potocznie nazwany jest witaminą C lub kwasem L – askorbinowym) to organiczny związek chemiczny, który jest niezbędny do funkcjonowania organizmów żywych. Witamina C bierze udział w niezliczonych procesach biochemicznych. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, krwionośnego i nerwowego. Niestety organizm ludzki nie potrafi sam jej syntezować, dlatego musi być ona dostarczana wraz z pożywieniem lub poprzez odpowiednią suplementację. Kwas L – askorbinowy powstaje w wyniku fermentacji glukozy. Ma postać białego proszku o kwaśnym odczynie i smaku. Jest całkowicie czystym gatunkiem, bez żadnych domieszek i dodatków. Ma postać białego, bezwonnego proszku, gotowego do spożycia.
Skład: czysta postać witaminy C, organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych, zapisywany wzorem sumarycznym C6H8O6. W skład 1 cząsteczki kwasu L – askorbinowego wchodzi 6 atomów tlenu, 6 atomów węgla i 8 atomów wodoru. Naturalnie występuje jako związek o konfiguracji „L” w łańcuchu bocznym, a pod wpływem metanolowego roztworu NaOH ulega epimeryzacji do kwasu erytrobowego, różniącego się konfiguracją łańcucha bocznego. Bywa więc niepoprawnie nazywany „lewoskrętną witaminą C”, w rzeczywistości skręca płaszczyznę światła spolaryzowanego w prawą stronę.
Witamina C/ Kwas L-askorbinowy – właściwości
Układ immunologiczny:
Kwas L – askorbinowy zmniejsza ryzyko przeziębienia i skraca okres choroby. Najnowsze badania jednak obalają mit, że witamina C jest 100% lekiem chroniącym przed przeziębieniem, niemniej profilaktyczne zastosowanie zmniejsza nieznacznie ryzyko zachorowania. Witamina C jest wspaniałym kosmetykiem młodości i pogromcą wolnych rodników, które są odpowiedzialne za procesy starzenia. Poprawia gęstość i elastyczność komórek, a co za tym idzie kondycję skóry.
Układ krwionośny:
Obecność witaminy C jest niezbędna w przyswajaniu przez organizm żelaza. Uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Takie właściwości przyspieszają proces gojenia się ran, zapobiegają tworzeniu się sińców, krwotoków i hamują krwawienie dziąseł. Witamina doprowadza do zmniejszenia patologicznych zmian miażdżycowych i jest niezastąpiona w regulowaniu ciśnienia tętniczego, poprawiając pracę serca.
Pozostałe właściwości Kwasu L-askorbinowego
Wzmacnia kości i stawy, zapobiegając odwapnieniu. Aktywuje wiele enzymów, bierze udział w syntezie neuroprzekaźników, poprawiając pracę mózgu oraz procesy pamięciowe. Uczestniczy w przemianach aminokwasów i w syntezie hormonów. Najnowsze badania wykazują, że niszczy komórki nowotworowe i spowalnia proces przerzutów.
Witamina C/ Kwas L-askorbinowy – zastosowanie
Kwas L – askorbinowy jest regulatorem smaku oraz silnym przeciwutleniaczem. Na etykietach jest oznaczony symbolem E300. Dobrze rozpuszcza się wodzie, dlatego chętnie stosuje się go jako dodatek w przemyśle spożywczym – konserwuje żywność. Znajduje również zastosowanie w kosmetyce i farmacji. Idealnie wchłania się przez skórę, wzmacnia naczynia krwionośne, poprawiając tym samym elastyczność tkanek. Silnie hamuje działanie wolnych rodników, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się skóry. W przemyśle kosmetycznym witamina C jest nazywana witaminą młodości i dodaje się ją do kremów oraz balsamów. W postaci kwasu L – askorbinowego jest stosowana w produkcji suplementów diety oraz leków. Nie posiada konserwantów, pomaga w usuwaniu toksyn i leków syntetycznych. Może być stosowana pomocniczo w leczeniu alergii lub astmy. Stymuluje działanie wątroby i całego systemu immunologicznego. Jest warunkiem prawidłowego funkcjonowania.
Dawkowanie:
dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u osób dorosłych wynosi 1 mg/ 1 kg masy ciała. Średnio przyjmuje się, że u kobiet jest to 75 mg na dzień, a u mężczyzn 90 mg na dzień. U dzieci wynosi ono około 2mg/ 1 kg. Zapotrzebowanie na witaminę C może wzrastać wraz ze zmianą trybu życia i ze względu na przechodzone choroby. Z dodatkowej suplementacji powinni korzystać: palacze, alkoholicy, osoby starsze, osoby z nadciśnieniem tętniczym lub chorujące na cukrzycę. Dodatkową porcję witaminy C zaleca się też kobietom w ciąży i sportowcom. Biały proszek należy zmieszać z wodą lub sokiem owocowym. Przyjmować rano, w południe bądź przed snem.
Przeciwskazania:
Kwaśny odczyn kwasu askorbinowego może podrażniać przewód pokarmowy, dlatego u osób z jego nadwrażliwością zaleca się stosowanie alternatywy w postaci kwasu askorbowego. Nadmiary witaminy C nie jest toksyczny dla organizmu, ale w nadmiarze jest wydalany z organizmu wraz z moczem. W rzadkich przypadkach zbyt duże spożycie może powodować dolegliwości żołądka, nudności i biegunkę.
Niedobór witaminy C może powodować:
- szkorbut,
- krwawienia,
- spowolniony proces gojenia się ran,
- zapalenie dziąseł,
- zaburzenia neurologiczne,
- bóle mięśni i stawów,
- zmniejszoną odporność,
- brak apetytu, apatię i anemię,
- szybkie starzenie się skóry.
Filip
Świetna witamina C, stosuję od wielu lat
Robert
Polecam