Opinie o Nas
Newsletter
Zapisz się do Newslettera, aby otrzymać 5% zniżki na pierwsze zakupy!

Gliceryna Roślinna Farmaceutyczna 99,5% 1l~1,26kg

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 23,25 zł 23.25
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Gliceryna farmaceutyczna 99,5%

Spełnia wszystkie normy farmaceutyczne. Gliceryna zapakowana jest w butelkę z plombą gwarancyjną. Każdy sprzedawany przez nas produkt jest najwyższej jakości i posiada odpowiednie świadectwa to potwierdzające.

Objętość: 1 litr (1,26kg)

Wzór chemiczny: C3H8O3

Opakowanie: 1-litrowa butelka z plombą gwarancyjną. Produkt należy chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, gorącem i mrozem.

Producent: Chem Point sp. z o.o. 

Skład: glicerol 997,20 g/l

Masa molowa: 92,09

Numer CAS: 56-81-5

Numer WE: 200-289-5

Zapach: bez zapachu

Rozpuszczalność w wodzie: bez ograniczeń

Gęstość: ~1,26 g/cm3

Gliceryna roślinna farmaceutyczna (glycerolum) 99,5%

Gliceryna roślinna, zwana też glicerolem (glycerolum) to organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi cukrowych, który stanowi najprostszy, trwały alkohol trójwodorotlenowy. Ma postać bezbarwnej i bezzapachowej cieczy, o lekko tłustej konsystencji. Powstaje jako produkt uboczny zmydlania tłuszczów, na skutek reakcji z zasadowym roztworem, gdzie ulega hydrolizie do gliceryny i mydeł. Jest w 100% naturalna, ponieważ ma roślinne pochodzenie, ale na rynku spotyka się także glicerynę pochodzenia zwierzęcego lub sztuczną, wytwarzaną z propylenu. Źródłem gliceryny roślinnej jest olej palmowy i kokosowy. W śladowych ilościach występuje w niektórych owocach i warzywach. Produkują ją nerki i wątroba człowieka. Gliceryna ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, farmaceutyce, przemyśle spożywczym oraz skórzanym. Nawilża skórę, zapobiega wysychaniu preparatów i emulsji.

Gliceryna roślinna farmaceutyczna 99,5% – właściwości

  • Dobrze wchłania wodę, łatwo rozpuszcza się w innych alkoholach i wodzie, natomiast sama w sobie jest świetnym rozpuszczalnikiem tłuszczów. Gliceryna roślinna d gliceryna roślinna odana do alkoholu etylowego łagodzi jego wysuszające działanie.
  • Wykazuje właściwości konserwujące — gliceryna roślinna aktywność wody będącej pożywką dla drobnoustrojów i zapobiega krystalizacji innych składników: kosmetyków i produktów spożywczych.
  • Usprawnia homogenizację, czyli proces łączenia się składników, które w normalnych warunkach trudno połączyć jak tłuszcze z wodą. Dzięki gliceryna farmaceutyczna temu pozwala nadać i utrzymać odpowiednią konsystencję kremom i emulsjom.
  • Jest dobrym nośnikiem substancji odżywczych – niewielkie rozmiary cząsteczek gliceryny czynią z niej bardzo dobry nośnik, z łatwością wnika ona w skórę, pozwalając przetransportować dobroczynne składniki do jej najgłębszych warstw.
  • Dobrze nawilża – poprawia elastyczność skóry, odżywia, łagodzi, dlatego dodawana jest do balsamów, kremów i żeli pod prysznic. Gliceryna roślinna jest głównym składnikiem kosmetyków farmaceutycznych, które mają chronić skórę przed szkodliwym działaniem mrozu i wiatru. Wykorzystywana jest w produkcji preparatów do pielęgnacji i regeneracji włosów.
  • Ma działanie odżywcze i przeciwzapalne – gliceryna roślinna wchodzi w skład różnych maści i preparatów, które zapobiegają nadmiernemu rogowaceniu i pękaniu naskórka oraz przeciwdziała różnym schorzeniom skórnym.
  • Działa przeczyszczająco – jest używana jako remedium w przypadku zaprać, ponieważ pobudza perystaltykę jelit.
  • Łagodzi podrażnienia oczu – dobrze nawilża, dlatego jest składnikiem wielu kropli do oczu, szczególnie używanych w przypadłościach zespołu suchego oka oraz kiedy pacjent odczuwa pieczenie.

Gliceryna roślinna farmaceutyczna 99,5% – zastosowanie

  • W kuchni. Jej oznaczenie na etykiecie produktów ma symbol E422. Znajduje się w składzie wielu artykułów spożywczych. Gliceryna roślinna występuje w wyrobach czekoladowych i kakaowych. Znajduje się w suszonych owocach i gumach do żucia. Zamiast alkoholu służy do nasączania ciast i dodaje się ją do przeróżnych mas cukrowych, w których zachowuje odpowiednią wilgotność – sprawia, że są one elastyczne. Słodzi wiele likierów.
  • W kosmetyce. Gliceryna roślinna wykorzystywana jest do produkcji bardzo wielu kosmetyków, zarówno tych dla kobiet, mężczyzn, jak i małych dzieci. To substancja dość bezpieczna, mająca wysokie właściwości nawilżające i natłuszczające. Utrzymuje odpowiednią konsystencję kosmetyków, sprawiając, że nie wysychają i nie ulegają krystalizacji. Jest cenionym surowcem stosowanym do produkcji: pomadek, kremów, balsamów, szamponów, mydeł, peelingów, odżywek. Największe stężenie gliceryny znajduje się w wazelinie.
  • W medycynie. Występuje w postaci roztworu, kropli, czopków, leków i maści. Do zaparć stosowane są czopki glicerynowe, a do przesuszonych i zmęczonych oczu – krople glicerynowe. Gliceryna roślinna farmaceutyczna stosowana jest w preparatach farmaceutycznych, mocno nawilżających, regenerujących i ochronnych, zwłaszcza przy problemach skórnych. Jest składnikiem płynów do płukania jamy ustnej oraz syropów przeciwkaszlowych.
  • W sporcie. Sportowcy zażywają glicerynę roślinną w postaci suplementu lub jej czystą postać rozcieńczają z wodą. Taka mikstura powoduje uczucie sytości i zwiększa przyrost mięśni po treningu.
  • Pozostałe zastosowanie. Gliceryna roślinna używana jest do produkcji barwników, materiałów wybuchowych, a także w przemyśle samochodowym do wyrobu płynów chłodniczych i hamulcowych. Gliceryna roślinna bywa również wykorzystywana w garbarstwie, ponieważ wysusza skórę oraz w produkcji liquidów do e-papierosów. Dodaje się ją do melasy, wykorzystywanej w paleniu fajki wodnej. 

Do czego można wykorzystać glicerynę w domowych warunkach?

  • do samodzielnej produkcji kremów i maści,
  • do zwiększenia stopnia nawilżenia gotowych masek, peelingów i kremów – wystarczy dodać kilka kropel gliceryny do preparatu,
  • do konserwacji i pielęgnacji gumowych przedmiotów – wystarczy nawilżyć ściereczkę gliceryną i pocierać produkt,
  • do konserwacji drewnianych mebli — warstwa gliceryny utrudnia osiadanie kurzu,
  • zmiękczania tkanin — dodanie 1 łyżki do wody pozwoli zrobić zmiękczający płyn do prania,
  • wywabiania plam z tkanin,
  • mycia okien — kilka kropli dodanych do wody pozwoli stworzyć warstwę odporną na zabrudzenia i parowanie, dlatego można nią przecierać również okulary.

Dawkowanie:

Z reguły doustnie nie więcej niż 1 - 1,5 g/kg. Miejscowo – w postaci 50% roztworu – do smarowania skóry. W zasadzie nie można przedawkować gliceryny roślinnej, ale stosowana bez umiaru (powyżej 1 g/kg masy ciała) może wywoływać skutki uboczne jak ból głowy, nudności i wymioty. Jak każda substancja gliceryna roślinna może wywołać niepożądane reakcje alergiczne, ale tylko w skrajnych przypadkach. 

Przeciwskazania: 

Gliceryna roślinna jest bezpieczna. Rzadko może uczulać, wtedy na skórze pojawia się delikatna, czerwona wysypka. W przeciwieństwie do parafiny, dość często dodawanej do kosmetyków, gliceryna roślinna nie jest szkodliwa dla zdrowia. Stosowanie jej w bardzo dużych ilościach może skutkować niepożądanymi efektami, np. problemami z sercem, żołądkiem, skokami ciśnienia oraz podwyższeniem poziomu glukozy we krwi. Przyjmowanie gliceryny zbyt często może spowodować zaburzenia koncentracji. Nie powinna być stosowana przez diabetyków, gdyż jako słodka ciecz ma wpływ na poziom glukozy we krwi.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl